fbpx
Ακολουθήστε μας

Μαχητικά Αθλήματα

Βαγγέλης Συνολάκης: «Οι αθλητές είναι προστατευμένοι και υγιείς μέσα στους αθλητικούς συλλόγους»

Το «λουκέτο» στα ομαδικά αθλήματα επηρεάζει τον αθλητισμό σε ολόκληρο το φάσμα του και η αβεβαιότητα κυριαρχεί σε όλους τους χώρους. Οι εγκαταστάσεις των συλλόγων έχουν κατεβάσει ρολά και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει το χρονικό διάστημα που ο ερασιτεχνικός αθλητισμός θα βρίσκεται σε ολοκληρωτική παύση.

Από την εξίσωση δεν αφαιρούνται τα μαχητικά αθλήματα, τα οποία γνωρίζουν τεράστια άνθηση τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Οι αθλητές δεν προπονούνται στο φυσικό τους χώρο και παραμένουν ανενεργοί, περιμένοντας… το πράσινο φως της επανεκκίνησης.

Ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας και Διοργανώσεων της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ζίτσου Ζίτσου, Βαγγέλης Συνολάκης, μιλάει στο Sportsmagazine.gr και περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στους συλλόγους και το κατά πόσο επηρεάζονται οι αθλητές. Επισημαίνει πως αυτή η κατάσταση  προκάλεσε έναν ξαφνικό «θάνατο» στον αθλητισμό και καλεί την Γ.Γ.Α., το Υπουργείο Αθλητισμού και την Υγειονομική Επιτροπή να βρουν την φόρμουλα για να επιτραπούν ξανά οι προπονήσεις στους αθλητικούς συλλόγους.

Επίσης, τονίζει πως οι αθλητές είναι υγιείς και προστατευμένοι μέσα στους χώρους άθλησης των συλλόγων τους και όχι έξω από αυτούς. Τέλος, χαρακτηρίζει σωστή κίνηση τη δημιουργία του Μητρώου Αθλητικών Σωματείων της Γ.Γ.Α. και αναλύει τον προγραμματισμό της Ε.Φ.Ε.Ο.Ζ-Ζ με φόντο τις μεγάλες διοργανώσεις στη χώρα μας.

-Πώς αντιδράσατε στο άκουσμα της παύσης των ομαδικών αθλημάτων και του κλεισίματος των χώρων προπόνησης; Πως επηρεάζει αυτή η απόφαση τους αθλητές και τους συλλόγους Ζίου Ζίτσου;

«Η περίοδος του ανοίγματος μετά το πρώτο lock down, τον Σεπτέμβριο, ήταν για τον αθλητισμό μία ευχάριστη έκπληξη. Αυτό έδειξε ότι στα παιδιά, στις μικρές ηλικίες, το πρώτο lock down δεν έκανε καθόλου καλό. Τα παιδιά είχαν ανάγκη από εκτόνωση και κοινωνικοποίηση με αποτέλεσμα να στραφούν στον αθλητισμό. Πάνω λοιπόν που και τα παιδιά και οι σύλλογοι, η κοινωνία και η παιδεία γενικότερα είχαν αρχίσει να βρίσκουν τους ρυθμούς τους, χωρίς να έχουμε απρόοπτα, χωρίς να έχουμε προβλήματα, ήρθε το δεύτερο lock down στις αρχές Νοεμβρίου, το οποίο κατά τη γνώμη μου προκάλεσε έναν ξαφνικό ‘’θάνατο’’ στον αθλητισμό. Όλα τα χρόνια οι μήνες Νοέμβριος, Δεκέμβριος, Ιανουάριος, είναι βασικοί μήνες στην αθλητική σεζόν και είναι μήνες κατά τους οποίους οι αθλητές και οι σύλλογοι προετοιμάζονται για να λάβουν μέρος στα Πανελλήνια πρωταθλήματα, στα οποία διεκδικούν προκρίσεις για τα διεθνή και παρουσία στην Εθνική ομάδα.

Το δεύτερο lock down φέρνει όλους πίσω αθλητικά, σίγουρα αγωνιστικά γιατί αν υπήρχε μία κανονικότητα, υπολογίζαμε πως τον Μάρτιο-Απρίλιο οι διοργανώσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν. Τώρα, όμως, δεν μπορούμε να συζητάμε για διοργανώσεις πριν από τον Ιούνιο και ενδεχομένως να είναι και τότε νωρίς».

-Ενδεχόμενη αυστηροποίηση στα πρωτόκολλα στα αθλήματα επαφής και στα ομαδικά αθλήματα, έτσι ώστε οι αθλητές να μπορούσαν τουλάχιστον να προπονούνται σε κλειστούς χώρους, θα ήταν ημίμετρο ή ουσιαστικό μέτρο;

«Η λύση της ατομικής προπόνησης στα μαχητικά αθλήματα, σημαίνει μόνο φυσική κατάσταση. Δεν είναι λύση αυτή. Ένας αθλητής Ζίου Ζίτσου χρειάζεται και τον παρτενέρ του για να μπορέσει να κάνει προπόνηση. Επίσης, η λύση του εξωτερικού χώρου δεν μπορεί να λειτουργήσει την περίοδο του χειμώνα. Δεν μπορείς να προπονηθείς στο κρύο και τη βροχή.

Οι αθλητές είναι πολύ πιο ασφαλείς στους χώρους των συλλόγων. Όλοι οι σύλλογοι ακολουθούν τα μέτρα. Όλοι οι σύλλογοι είναι καθαροί. Είναι τακτοποιημένοι. Κάνουν απολυμάνσεις, έχουν τα αντισηπτικά τους.

Ο αθλητής είναι υγιής μέσα στο σύλλογο, όχι έξω και δη σε πλατεία, σε πάρκο, σε ένα γήπεδο που μπορεί να τρέχουν πάρα πολλοί ή να ασκούνται ταυτόχρονα άνθρωποι από διαφορετικά σπορ που δεν έρχεσαι συχνά σε επαφή.

Η Γ.Γ.Α., το Υπουργείο Αθλητισμού και η Υγειονομική Επιτροπή θα πρέπει να βρουν την φόρμουλα να επιτραπούν ξανά οι προπονήσεις στους αθλητικούς συλλόγους. Να εμπιστευθούν τις διοικήσεις των Ομοσπονδιών και των συλλόγων γιατί πραγματικά προσέχουν και τηρούν, στο μεγαλύτερο βαθμό αυτά που προβλέπονται.

Επίσης, την περίοδο τους ενός έτους με τον κορονοϊό, δεν έχει εμφανιστεί ούτε ένα κρούσμα στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου. Στις μαχητικές τέχνες, στην ενόργανη, στην κολύμβηση, στο μπάσκετ, στο βόλεϊ, πουθενά.

Θα πρέπει να επιτρέψει η Πολιτεία να επανεκκινήσει η αθλητική δραστηριότητα γιατί και οι αθλητές το έχουν ανάγκη και οι γονείς τους να στρέψουν τα παιδιά τους στον αθλητισμό. Ο αθλητισμός είναι υγεία. Το να στερείς από ένα παιδί τον αθλητισμό, δεν είσαι στη σωστή κατεύθυνση».

-Οι περισσότερες σχολές μαχητικών τεχνών στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων της ΓΓΑ. Θεωρείς πως με αυτό το νέο νόμο, θα ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα στις Ομοσπονδίες που παρατηρούνται διάφορα φαινόμενα εδώ και πολλά χρόνια;

«Το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων της Γ.Γ.Α. είναι προς τη σωστή κατεύθυνση υπό την έννοια πως φέρνει τακτοποίηση, διαφάνεια, νοικοκύρεμα και επίσης είναι στη διάθεση όποιου ενδιαφερόμενου θέλει να δει ποια είναι τα νόμιμα και ενεργά σωματεία.

Στο Ρέθυμνο δεν είχαμε προβλήματα με τα σωματεία. Οι ρεθεμνιώτικοι σύλλογοι που ανήκουν στην Ελληνική Ομοσπονδία Ζίου Ζίτσου, είναι νόμιμοι, ενεργοί και πληρούν όλες τις προδιαγραφές για να κάνουν αυτό που κάνουν.

Ό,τι γίνεται προς την κατεύθυνση του νοικοκυρέματος, της διαφάνειας, της οργάνωσης, είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Σε μεγάλες πόλεις υπήρχαν τα στοιχεία με σωματεία που δεν πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Στο Ρέθυμνο και στην Κρήτη γενικότερα, δεν είχαμε τέτοια προβλήματα».

-Σαν Υπεύθυνος Διοργανώσεων της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ζίτσου Ζίτσου, ποιο είναι το πλάνο για τις επερχόμενες διοργανώσεις στην Ελλάδα;

«Η Ομοσπονδία παρακολουθεί τις εξελίξεις και την γενική κατάσταση και θα προσαρμοστεί σε αυτήν μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες. Έχουμε ήδη κάνει ένα προγραμματισμό για το 2021 και μάλιστα για τον Μάρτιο έχουμε ζητήσει και πάρει την έγκριση από την Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία για να φιλοξενήσουμε το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα των -18 και -21 στην Ελλάδα. Αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται εφικτό, δεν μπορεί να γίνει. Όλα έχουν πάει πίσω.

Άρα εμείς έχουμε τον προγραμματισμό μας για το 2021. Αυτός, όμως, δεν μπορεί να εφαρμοστεί σύμφωνα με την υπάρχουσα κατάσταση. Είμαστε σε αναμονή και ετοιμότητα παράλληλα και όταν επιτραπούν οι διοργανώσεις και χαλαρώσουν λίγο τα πρωτόκολλα, θα κάνουμε πρωταθλήματα και σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο».  

Σχόλια
Advertisement

Περισσότερα Μαχητικά Αθλήματα